Нов материал, разработен от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) може

...
Нов материал, разработен от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) може
Коментари Харесай

Този материал се възстановява самостоятелно. Нужен е само въздух

Нов материал, създаден от учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) може да се възвръща изцяло независимо. При това с въглероден диоксид от въздуха.

Как тъкмо става това?

Материалът влиза в химична реакция с въглеродния диоксид. По този метод той пораства, става по-здрав и даже се самопоправя. Нещо повече - защото материалът е в непрекъснато взаимоотношение с въглеродния диоксид, той спомага и за неговото понижаване. На процедура пречиства въздуха. Версията, която учените са основали сега, работи съвсем като растенията - материалът пораства чрез въглеродния диоксид. 

Ползи

В близко бъдеще ще може да се употребява като защитно покритие и за запълване на пукнатини. Все още е нужна работа, с цел да бъде усъвършенстван до равнище да бъде употребен като строителен материал.

" Представете си синтетичен материал, който може да пораства като дърветата, да взима въглерод от въглеродния диоксид във въздуха и да го вгражда в себе си ", разяснява Майкъл Страно, един от ръководителите на плана. Ако повърхността му бъде засегната, той просто " пораства " отначало и запълва повредите без потребност от спомагателна интервенция.

" Нашата разработка демонстрира, че въглеродният диоксид не е безусловно нещо неприятно. Той може да бъде и опция. Навсякъде е. Използвали сме го, с цел да построим света. Самите хора са направени и от въглерод. Да създадем материал, който може да употребява изобилния въглерод към нас е голяма опция за науката. Правим освен въглеродно-неутрално, само че и въглеродно-негативни материали ", споделя още Страно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР